“Rikkaruohot? Ei luonnon monimuotoisuuden vuoksi!

Rikkaruohot, luonnonvaraiset ruohokasvit tai edes rikkaruohot eivät ole hyvässä maineessa puutarhureiden keskuudessa, jotka jatkuvasti pyrkivät rajoittamaan niiden leviämistä maassaan. Ne kuitenkin edistävät luonnon monimuotoisuutta sallimalla hyönteisten ja lintujen ruokkia. Entä jos muuttaisimme vihdoinkin näkemystämme puutarhan luonnonvaraisista yrteistä?

Villiä ruohoa, ekosysteemin mestareita

Voikukka, apila, unikko… Heti kun ne ilmestyvät nurmikolle, puutarhuri ei koskaan lakkaa jahtaamasta niitä. Tärkein argumentti niiden hävittämiselle on esteettinen. Kaikki kasvi- ja eläinlajikkeet ovat kuitenkin osa toisistaan ​​riippuvaista ekosysteemiä. Se tarkoittaa sitä kaikilla kasveilla on tehtävänsä.

Näiden luonnonvaraisten kasvien kukilla on siis alkuperäinen rooli luonnossa: ne ruokkia pölyttäviä hyönteisiä välttämätön pölytyksen kannalta. Ne varmistavat kasvien lisääntymisen, jotka kärsivät voimakkaasta heikentymisestä johtuen “Pölyttäjien nykyinen väheneminen (40 prosenttia dokumentoiduista lajeista on uhattuna sukupuuttoon ja 70 % lentävistä hyönteisistä on kadonnut viimeisen 30 vuoden aikana)” kuten selitettiin Pollinia.

päivänkakkara perhonen
Tekijät: Marcel Storp/iStock

Kuten huomautettiin raportti kestävän kehityksen päävaltuutettu: ”Euroopan tasolla 80 % kukkivista kasveista on pölytettyjä […] hyönteisten toimesta. Viljellyistä lajeista 84 % on suoraan riippuvaisia ​​pölyttävistä hyönteisistä.

Rikkaruohoja ei ole olemassa

Nimi “rikkaruoho” tulee muinaisista lääketieteellisistä käyttötarkoituksista. Parantumiseen käytettyjä villiyrttejä kutsuttiin sitten “pahoiksi yrtteiksi”, jotka muuttuivat “malesherbeiksi”, sitten “rikkaruohiksi”. Villiyrttiperheeseen kuuluvat kaikki paikalliset tai istutetut kasvit, joiden kehitystaso on tullut ihmisen hallinnan ulkopuolelle. Rikkaruohoja pidetään virheellisesti huonona, koska ne tarjoavat odottamattomia ominaisuuksia. Tiesitkö sitä paitsi, että jotkut niistä ovat syötäviä?

Tunnetuimpien joukossa nokkonen merkitsee typpeä sisältävää maaperää. Se on isäntäkasvi noin viidellekymmenelle hyönteiselle, mukaan lukien punainen amiraaliperhonen. Lisäksi nokkosen avulla on mahdollista keittää erinomainen loistorjunta- ja luonnonlannoite! Voikukka ruokkii mehiläisiä, kimalaisia, kärpäsiä, perhosia ja monia muita hyönteisiä. Pakonomaisen kitkemisen uhri on kuitenkin yksi ensimmäisistä kukkivista keväällä ja viimeinen syksyllä, tarjoten ravintoa useille sadoille hyönteisille.

nokkosen lantaa
Teot: robertprzybysz / iStock

Muuttaa näkemystäsi rikkaruohoista

Kuten kohdassa Luontotalo : “Luonnonvaraisten ruohojen esiintyminen nurmikolla ei ole merkki laiminlyönnistä.” Otetaan myös aikaa kyseenalaistamiseen: maaperää ja vettä saastuttavat rikkakasvien torjunta-aineet ovat saastelähde, joka voidaan välttää. Lisäksi, rikkaruohojen järjestelmällinen kitkeminen juurista niiden poistamiseksi on makea utopia. Esimerkiksi, “jauhobanaanikasvi levittää 40 000 siementä vuodessa, jotka voivat olla lepotilassa 40 vuotta!

Lopuksi, kun annat ruohon kasvaa, luonnonvaraiset lajit voivat palata maallesi ja suosii kasvien monimuotoisuutta. Heinät, koiranputket, apilat, voikukat, unikot ja muut luonnonvaraiset orkideat ovat kaikki lajikkeita, jotka voivat viihtyä siellä ja joilla on rooli biologisen monimuotoisuuden tasapainottamisessa.

Apuvillieläinten ruokinta

Tarjoamalla kukkia ja siemeniä ympäri vuoden, villiheinät houkuttelevat ja ruokkivat monia lintu- ja hyönteislajeja. Rikkaruohot houkuttelevat puutarhaan perhosia, leppäkerttuja, leijukärpäsiä, siipiä, mehiläisiä ja tiaisia, jotka ovat erittäin hyödyllisiä puutarhurin apulaisia. Esimerkiksi päivänkakkara tarjoaa nektarin ja siitepölyn lähteen pölyttäville hyönteisille. Se kukkii ympäri vuoden ja on saanut nimensä aktiivisesta kukinnastaan ​​pääsiäisenä. Ohdake on myös ravitseva kasvi lukuisten siementensä ansiosta.

Jätä siis ruohokaistaleet paikkoihin, jotka voivat olla villiä: pensasaitojen, matalien seinien, polkujen jne. varrelle. Nämä ovat kaikki lajien elinkaaren kannalta välttämättömiä ekologisia suojelualueita.

sinitiainen
Krediitit: emilio100/iStock

Paranna maaperää

Maaperän laatu on terveen kasvin perusta. Jotkut spontaanit kasvit auttavat puutarhuria parantamaan maaperää. Apila on Esimerkiksi erinomainen lannoite mikä parantaa jatkuvasti maaperän laatua. Se vangitsee typpeä ilmasta ja jäämiä maaperästä varastoimaan niitä. Se myös parantaa maaperän rakennetta. Tavallinen suolaheinä on luonnollinen kuivatusaine. Älä kuitenkaan anna sen siementä, koska se voi nopeasti tulla invasiiviseksi.

niittyapilan kasvi
Tekijät: iStock / KariHoglund

Ratkaisuja yhteisasumisen helpottamiseksi viljelytilojen kanssa

Kukkapenkkien multaaminen, nurmikon leikkuukorkeus (8 cm) sekä maanpeitekasvit ovat joitakin saastuttamattomia tekniikoita luonnonvaraisten ruohojen ennenaikaisen lisääntymisen rajoittamiseksi. Muutaman vinkin avulla maisemointi ja rikkakasvit voivat esiintyä rinnakkain, jolloin vältetään tunkeutuminen viljelyalueille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

kuinka säilyttää Madagaskarin jasmiini?

kylvö, istutus, viljely, ylläpito ja sadonkorjuu