Joka vuosi 1. toukokuuta hemmottelemme itseämme muutamalla kielon oksalla. Vahvoja symboleja kantava kasvi, joka on saanut nimensä latinasta Convallaria majalis, mutta tunnetaan myös nimellä kielo, on olennainen kevään symboli. Lisäksi yleisen uskomuksen mukaan tämä lilja tuo onnea. Se liittyy myös työntekijöiden päivään. Mutta miksi kielo liitetään toukokuun ensimmäiseen päivään? Katsaus taaksepäin tarinaan kukasta, joka riimii onnesta.
Kulttuuriperintö, jolla on useita alkuperää
Ruukussa tai puutarhassa oleva kielo on helppohoitoinen ja kukinta-aika on lyhyt, 3–4 viikkoa. Vaikka sitä voidaan viljellä, tunnemme tämän kasvin pääasiassa ympäri Eurooppaa levinneen suositun perinteen ansiosta: 1. toukokuuta onkin tapana tarjota muutama kielon oksa. Se on kevään, onnen ja sosiaalisen edistyksen symboli, rakastamme sitä sen positiivisten arvojen vuoksi joita se ilmentää, niin paljon kuin sen kellojen vastustamaton muoto ja herkkä hajuvesi.
Muinaisten legendojen puolella, Apollon sanotaan luoneen kieloa peittämään maan, jotta yhdeksän muusat eivät vahingoittaisi jalkojaan.. Lisäksi Rooman aikoina juhlittiin kukkapelejä (tai kukkapelejä) toukokuun alussa kevään ja puutarhan jumalattaren Floran kunniaksi runsaan sadon edistämiseksi. Myöhemmin, vuonna 1560, kun Kaarle IX oli vielä 10-vuotias nuori kuningas, hänelle kerrottiin tarjonneen kielooksaa vieraillessaan Etelä-Dauphinéssa 1. toukokuuta. Hän tekisi sitten levitti tätä kevään tapaa tarjoamalla kieloa hovin naisille. Historiallisten viittausten puuttuessa tämän jakson todenperäisyydestä jää kuitenkin epäilys.
Kielo, maailmallinen onnenkoriste?
Jotkut persoonallisuudet ovat tehneet kellokukasta standardinsa. Toulonin laulaja Félix Mayol piti ensimmäisen konserttinsa Pariisissa 1. toukokuuta 1895. Sen ajan muoti halusi miesten kiinnittää kamelian takkiinsa. Tarina kuitenkin kertoo, että ilman kameliaa taiteilijalla olisi ollut päätti koristella asunsa kielooksalla ennen lavalle menoa esityksestä, joka merkitsi suuren menestyksen alkua. Kielosta tuli sitten hänen viehätyksensä. Kunnianosoituksena paikalliselle lapselle Toulonin rugbyklubi (Mayol-stadion) otti sitten käyttöönsä tunnuksen. kielo 13 kellolla hänen merkissään.
1900-luvun alussa suuret pariisilaiset couturiers jakoivat työntekijöilleen oksan kieloa. Muotisuunnittelija Christian Dior otti myös kielon fetissikukkana ja Diorin talon tunnus. Hän tarjosi 1. toukokuuta kieloa niin työpajojensa ompeleille kuin asiakkaillekin.
Mikä on yhteys Vapunpäivään?
1800-luvun lopulla amerikkalaiset ammattiliitot nousivat saada työaikaa lyhennettyä kymmenestä kahdeksaan tuntiin päivässä. Näin Chicagossa alkoi 1. toukokuuta 1886 yleislakko, joka päättyi kapinallisten kuolemaan.
Vuonna 1889 Ranskan vallankumouksen satavuotisjuhlan kunniaksi ja Chicagon traagisten tapahtumien kunniaksi 1. toukokuuta tuli virallisesti “työläisten päivä” Ranskassa, ja kulkueet marssivat saadakseen lyhennettyä päivittäistä työaikaansa. Vuonna 1919 työpäiväksi määrättiin kahdeksan tuntia. Lopulta vuonna 1948 1. toukokuuta tuli palkallinen vapaapäivä, sellaisena kuin me sen nykyään tunnemme.
Poikkeuksellinen myyntitoleranssi yksityishenkilöille
The Sisäministeriön verkkosivuilla muistuttaa, että kielon myynti on mahdollista tietyissä kunnissa kunnan asetuksella vasta 1.5. Koska yksityishenkilö tai yhdistys, voit myydä kieloa ilmaiseksimutta muutamaa sääntöä noudattaen: vähimmäisetäisyys lähimmästä kukkakaupasta ja myynti yleisillä teillä saa olla vain oksissa.
Lopuksi, jos lajien säilyttämisen vuoksi olet epävarma kukkien leikkaamisesta luonnosta, on olemassa luovia vaihtoehtoja, kuten tämä tuto kananmunalaatikon kanssa erittäin mukava, joka tarjoaa mallin kielen oksalle kuin mikään muu!