Kultaiseksi puuksi kutsuttu mimosa kukkii talvella ja tuo todellista auringonpaistetta sekä ulkona että sisällä. Sen keltaiset kukat paljastuvat hienovaraisesti tammikuusta maaliskuuhun ja täyttävät ilman kiehtovalla tuoksullaan. Se ei ole kovin kestävä, minkä vuoksi sitä havaitaan pääasiassa Välimeren alueella. Se kasvaa kuitenkin erittäin hyvin muiden alueiden ruukuissa! Tässä on 5 vinkkiä mimosan kasvattamiseen ruukuissa.
1) Potin valinta
Sisätiloissa kukkivan mimosan salaisuus on ennen kaikkea ruukun valinta. Jos haluat nähdä mimosan kukkasi runsaasti, tiedä, että se suosii hieman kapeaa ruukkua. Ruukun on kuitenkin oltava syvä, koska mimosan juuristo on melko suuri.
Ruukun tulee siksi olla kaksi kertaa suurempi kuin kasvin juuripallo. Tämä edustaa halkaisijaltaan noin 40–50 cm:n ruukkua 3 m korkealle kasville.
Jos voit, valitse lasittamaton terrakottaruukku. Ruukun pohjassa on selvästikin oltava rei'itetty vesi seisovan veden ja juurimädän välttämiseksi.
2) Alustan valinta
Mimosa arvostaa hedelmällisiä, kevyitä ja vähähappoisia substraatteja. Tärkeintä on kuitenkin, että substraatti valuu hyvin, sillä mimosan päävihollinen on ylimääräinen vesi.
Alustan tulee koostua kanervan, ruukkumaan ja vähäisen jokihiekan sekoituksesta. Istutus tapahtuu keväällä maalis-kesäkuussa. Älä unohda lisätä savipalloja tai soraa kattilan pohjalle vedenpoiston parantamiseksi.
3) Valitse mimosan sijainti huolellisesti
Ihanteellinen altistuminen mimosalle on täysi aurinko. Se pitää lämmöstä ja tarvitsee hyvää valoa. Ruukussa sen on oltava alttiina auringonvalolle vähintään 4 tuntia päivässä. Hän pelkää myös luonnoksia.
4) Ruukku- ja sisähuolto
Huollon kannalta tärkeintä on kastelun hallinta. Mimosa ei pidä kovasta vedestä. Kastele kasveja säännöllisesti sadevedellä ja anna substraatin kuivua pinnalla kahden kastelun välillä. Sen tulee pysyä tuoreena, mutta varo liiallista vettä. Talvella kastele vain kerran viikossa.
Kesäkaudella lisää lannoitetta erityisiä kukkivia kasveja 15 päivän välein. Lopuksi, kukinnan jälkeen, leikkaa kasvi lyhentämällä oksia puoleen. Istutetaan uudelleen kahden vuoden välein.
5) Talvi
Mimosa ei todellakaan siedä kovia pakkasia. Talvettaminen on siksi erittäin tärkeä askel sen säilyttämiseksi mahdollisimman pitkään. Lisäksi ruukuissa kasvaminen mahdollistaa mimosan tuomisen talvella. Huoneen tulee olla raikas ja valoisa. Talvipuutarha olisi siis ihanteellinen. Ruukun voi laittaa takaisin puutarhaan keväällä, kun kaikki pakkaset ovat ohi.